fredag 22 juli 2016

Kiropraktik, varuleverans och inget svar från KS

Förra bloggen handlade mycket om värken i rygg och ben.
Nu har den ändrat karaktär, tack och lov. Nu känns det mer som en besvärlig ischias, precis som i våras.
Det är bra att den inte är statisk. Lika spännande var dag - undrar var det är som värst idag? Men jag fungerar, kan vattna i växthuset och göra det mesta.
Jag har t o m varit nere och doppat mig några morgnar och tagit några simtag. Men jag vill inte kyla ner njurarna för mycket och Skoflickargränd har varit svår att gå ner och upp i. Ni som känner till den förstår.

Jag har fått hjälp av världens bäste kiropraktor, Kristian Bjölstad. Han har kommit hem igen från Nya Zeeland och kom hem till mig och gav mig behandlingar!! Det kallar jag service och vänskap.
Han har praktik inne i stan men bor här i Mälarhöjden.
Med små, till synes, enkla medel sker underverk. Kan varmt rekommenderas.

Jag har också fått hem en leverans från Biofood. De ställde en lastpall utanför så det blev mycket att bära, in i huset, ner i källaren, upp på övervåningen till "butiken". Det var ju varmt, så jag ville snabbt få in det i lite svalare utrymme.
Gissa om jag var trött efteråt och njöt av vilan i hammocken.
Men det var mycket bra ekologiska grejer jag fick hem, kokosprodukter, -skivor, -vatten, -olja; torkad mango, hasselnötter, mandel, även saltade och rostade mandlar, bovetemjöl mm. Ev. att jag skickar ut ett brev till er som brukar handla. Jag har varit lite lat vid datorn, dels har vädret varit så fint, dels har det värkt om jag suttit för länge. Men butiken är öppen, ifall ni undrar.

I onsdags gjorde jag Fullmåneqigong. Den håller på en hel timme. De första 10 minuterna hade jag så ont och trodde inte jag skulle klara av att stå så länge. Men Qi hjälper, flödet kommer igång och en timme var snabbt avklarat. Varför gör jag inte detta oftare? Inte bara när det är fullmåne. Min dagliga qigong går på 10-15 minuter och är förstås inte alls så effektiv på att lösa upp smärta.

För över tre veckor sedan var jag på Thorax, KS, på datortomografi och röntgade lungorna. Tror ni jag fått svar - icke. Det är ju semestertider och Stockholms kanske största sjukhus. Man kan ju knappast ha tid med patienter också. Men jag har det ju bra som jag har det och vill egentligen inte ha så mycket kontakt med dem. Det är alltid lite nervöst. Strutsen och jag vet hur man hanterar svårigheter. Nu kan jag i lugn och ro gå och pula i min trädgård och njuta av friheten.

Jag har dock blivit kallad till urologen för samtal med läkare och sen även fått en operationstid. Jag förmodar och hoppas att det är fråga om att byta stent till njurarna.

För övrigt har hönsen och jag bland annat ägnat oss åt bärplockning. Blomman, den stora hönan, är så rolig. Hon hoppar jämfota upp och norpar bären på buskarna. Lilla Silke nöjer sig med det som faller ner.
Vi har en stege inne i hönsgården där det också växer plommon och körsbär. Där klättrar Blomman upp, når några bär och har full span över hela trädgården. Lille Silke, som har så korta ben och vingar, törs inte klättra upp. Hon går nedanför och riktigt skriker "Dumma Blomman, kom ner, kom ner!" Då ger Blomman upp till slut och klättrar snällt ner till sin kompis.

onsdag 6 juli 2016

Vecka med värk

Det har varit en smärtsam vecka.
Jag hoppas förstås att det är ryggskott, men som cancerpatient är det lätt att tankarna far iväg.
Smärtorna i ryggen, över njurarna och höften har varit intensiva, tre strykjärn som brände och två knivar som högg. Jag grät och jämrade mig högt.
Nu har det dock börjat lätta.
Jag har ju ett kluster av tumörer i området så det är inte osannolikt att någon trycker på nerverna där. Tankar som "är det början till slutet? Är det morfin som gäller hädanefter?" tar lätt plats i skallen.
Njurarna och området är ju dessutom strålskadat.

Mitt positiva jag tog en paus, orkade inte lösa upp smärtan med tankekraft. Om jag var blick stilla mattades värken av. Jag kunde förstås inte böja mig och när en kapsyl från den lilla sesamoljeflaskan ramlade av och in under badkaret brast det. Små saker blir jätteproblem. Denna totala hjälplöshet. Kände mig förtvivlad. Och  inte kunde jag dammsuga bort jorden från mattan där en kruka i fönstret ramlat ner. Inte kunde jag vattna blommor och växthus. Inte kunde jag klä på mig själv, få på mig byxor och strumpor. Christer fick hjälpa mig.

Jag gjorde en datortomografi, fast det gällde lungorna,  och fick hjälp på och av britsen, och då var smärtan ändå inte som värst.
Jag var på massage, trodde att det skulle släppa, men det hjälpte inte, även om det var skönt att bli omhändertagen. Fick även där hjälp med kläderna. Jag var totalt oduglig!!
Jag var tvungen att ta smärtstillande. Jag undviker det så mycket som möjligt. Vill inte belasta njurar och lever och jag vill känna var det verkligen gör ont. Men tabletten hjälpte och smärttoppen minskade. Jag kunde börja andas igen. Det är ganska bra att kunna och dessutom slappna av. Hela kroppen var som en spänd fjäder, inget flöde, ingen Qi.

Det är nog nyttigt att känna av detta ibland. Man tar så mycket för givet.
Christer har haft jobbigt med flera menièreanfall, yrselattacker, och kunde inte heller fixa så mycket.

Som tur är kom Richard. Lätt som en plätt dammsög han inte bara bort jorden från matten utan hela huset, tog fram kapsylen under badkaret, vattnade i växthuset mm.
Och sen kom Henrik hem, direkt från Ungern där han och Hanna varit en vecka.
Han berättade så livfullt om och visade bilder från deras lyckade resa så jag blev så uppiggad.

De hade deltagit, helt oplanerat, i en simtävling över Balatonsjön. Deras värdpar har stuga i närheten och de bestämde att simma alla fyra. Det är väl Ungerns motsvarighet till Vasaloppet. 10 000-tals deltagare simmar en sträcka på 5200 m tvärs över sjön i klart rent 25-gradigt vatten.
Balatonsjön är Centraleuropas största sjö, cirka 10 mil sydväst om Budapest och naturligtvis ett fint utflyktsställe för många ungrare och turister.

Jag tror det tog 2-3 timmar att korsa sjön.
Det hela var mycket välorganiserat beträffande säkerhet och service, berättade Henrik. Som mamma är det skönt att höra, även om jag vet att det är kloka och inte dumdristiga ungdomar.

Nej, Henrik jag lyckades inte göra din fina panoramabild över Balatonsjön rättvisa trots trixande i bildprogram. Men man får en uppfattning om den vackra gräsklädda stranden och sjöns blåa vatten.


En glad kvartett efter avslutad simtur, iförda T-shirtar som ett bevis att de klarade hela loppet.

Balatonsjön,

Alla gör vi våra resor, inre och yttre. Men den som inte reser kan inte heller komma hem.
Sug på den!