tisdag 28 juli 2015

Rapport från gården + några bilder från Skåne

Mina nya fina hönor, Lilla Silke och Blomman börjar acklimatisera sig. Silke har hittills värpt fyra ägg, pyttesmå, men så är hon också en väldigt liten höna. Hon har dock inte hittat in i redet än, utan värper på golvet i hörnet.
Och inte sitter de och sover på den "rätta" sovpinnen med gödselskiva under, utan på pinnen framför redet. Så det blir till att leta i halmen när man gör rent.
De har bara fått vara i den inre hagen med nättak över, eftersom de fortfarande är så skygga. Grannens katt är väldigt intresserad och jag vill inte att de skall stressas. Men även om det inte är någon stor hage, så är det nytt för dem och mycket att undersökas.

Och inte kommer de emot mig när jag kommer med mat. Nej de springer iväg som yra höns, de små liven. Förstår de inte att jag bara vill dem väl??
Tålamod, tålamod. Det blir väl så när man rycks upp från sin trygga hemvanda miljö där man gått i en stor flock med vakande tupp. Men de kommer att förstå så småningom att jag är den nya tuppen! De är bara lite ovana med gotländskan, har ju bara hört skånska tidigare.

När vi var i Skåne hade sniglarna bråda dagar här hemma. Då fick de ostört smaska i sig allt de hann.
Pumporna var helt avskalade, återstod en tunn pinne, de flesta tagetesar lika så. Dahliorna halvt uppätna, liksom bönorna. Spenat, mangold, broccoli, sallat, rödbetor var ordentlig tilltufsade.

Så jag fick skynda mig att skörda. Har ätit den första squashen och i går blev det spenatsoppa på egen spenat, lite mangold och en bit broccoliblad och ägg från hönskompisarna i Skåne.
Broccoli skivades, förvälldes och lades i frysen. Bladen mixar jag till gröna drinken.
Små gurkor äter vi varje dag, men den exklusiva växthusgurkan (41 kr för fyra frön, varav bara ett grodde) har inte ens fått blommor än.
Till frukostgröten i morse plockade jag krusbär, något smultron, svarta och röda vinbär och hallon. Tyvärr har de gula hallonen tagit över så det knappt finns några röda kvar. Jag har för mig att de röda innehåller mera näringsämnen än de gula. Någon som vet?

Så till sist några bilder från södra Skåne.




Här bondar jag med Lilla Silke. Jag föll för henne direkt förstås.

 
 


Silke med kompisar

Några bilder från charmiga Ystad.
Nej vi träffade inte Wallander, men staden kryllade av turister.




 
Rosengården i hjärtat av Klosterträdgården, en ljuvlig oas.
I mitten står en brunn formgiven av Camilla Bergman
Pilgrändshuset (om jag minns rätt). Nordens äldsta korsvirikeshus från 1480.
 

Till sist Anderslövs Gästgivaregård där vi åt lunch.
Även här historisk mark. Krogen har anor från 1500-talet. Denna byggnad är från 1812.


Vi åt förstås inte upp all färsk potatis vi fick på tallriken och berättade för den trevliga servitrisen att vi hade hönor som vi skulle frakta 65 mil. Skulle vi möjligen kunna få en "doggie bag" till dem att ha under resan? Inga problem. Hon tyckte det lät jättekul och fantastiskt att man åkte från Stockholm till Skåne för att skaffa höns.
Men som ni nu vet - det var ju inte vilka hönor som helst.

onsdag 22 juli 2015

Silke har värpat och bilder från Växjö

I morse var jag tidigt ute vid hönsen och kollade att allt var okej.
De hade inte sovit på sittpinnen, utan på golvet. Men de lär sig nog.
Blomman tordes t o m gå ut genom luckan. Hon är en liten tuff tjej. Hon blev lycklig och hittade mycket smått och gott när hon krafsade i marken. Fast  hon blir nervös om jag kommer för nära. Det får ta sin tid att lära känna och få förtroende för varann.
Men Silke låg kvar inne. Och det visade sig att hon låg och värpte! Inte i redet, utan på halmen på golvet. Och sen kacklade hon ljudligt. Jag har lagt ägg! Jag har lagt ägg! Ett litet jättegulligt ägg.

Jag plockade röda och svarta vinbär och försökte muta dom att komma närmare. Gick inget vidare. Hoppas de hittar bären dock.

--------------------------------------------------
Vi hade några sköna dagar när vi for söderut, Christer och jag.
Så följ med på en liten "bildningsresa"... :)

Vi mellanlandade i Växjö och det var intressant att ha tid att utforska staden. Vi bodde fint centralt i stan (rabatt med DN-kortet, tack så mycket), så allt var på gångavstånd, bl. a domkyrkan, Linnéparken, Utvandrarnas hus, Tegnérkyrkogården.

Bloggen busar med mig, så jag får avsluta med några bilder från Växjö.
Ev. kommer det mera från södra Sverige i en ny blogg så småningom. Jag vill ju gärna dela med mig till mina bildningstörstande läsare, fast det blir bara väldigt kort och elementärt och inget nytt för alla lärda.

Nu måste jag ut och prata lite med Blomman och Silke igen. Jag borde väl jobba lite i trädgården, men känner mig ännu lite trött efter resan. Ogräset finns ju kvar och jag har skördat första squashen, flera gurkor och plockat lite bär.

 



Vårt hotell, Elite stadshotell. Vacker byggnad från 1800-talet.



I hotellets entré fanns en relief som Edvin Öhrström gjort (obelisken på Sergels torgs fader).
Där fanns f ö många vackra konstverk.
Utanför vårt fönster satt duvorna och kuttrade - så symboliskt.
 
 


Linnéparken, med Carl himself i centrum
 


 
 
 


Här stod jag i Linnéparken och qigongade i morgonsolen

Så promenerade jag till Tegnérkyrkogården från 1809, ritad av arkitekt Fredrik Magnus Piper, där det finns många "kulturgravar". Dvs många kulturpersonligheter är begravda här.




 Christina Nilsson 1843 - 1921
Christina Nilssons grav. Den lilla torparflickan som gjorde succé som sopransångerska under konserter runt om i Europa. Hon skrev redan 1910 till kyrkorådet i Växjö om att få inköpa en gravplats. Efter hennes död 1921 byggdes ett mausoleum i granit där hon vilar i en kopparkista.
Esaias Tegnér 1782 - 1846
Esaias Tegnér var biskop i Växjö 1824 - 1946,skald, född i Värmland, var professor i grekiska i Lund, invald i Svenska Akademien 1818. Skrev bl.a. "Fritiofs saga", "Svea", "Det eviga".
 .


Jag promenerade på Sandgärdsgatan, "Glasgatan" och kunde beundra de vackra skulpturerna. Denna är gjord av Anna Ehrner, Kosta Boda och heter "Växtkraft"


"Biskopssätet" av Göran Wärff

 Jag besökte också Utvandrarnas hus. Ett vackert museum som illustrerade hur det kan ha sett ut när Sverige avfolkades vid förra sekelskiftet.
Mycket centrerades förstås kring Wilhelm Moberg.
Det fanns många bilder från Ellis Island, men där var jag i fjol och det var förstås mycket intressantare att se det live. Och här kunde jag inte hitta någon mera information om morfar.




Utvandrarnas hus, ligger vackert vid Vattentorget.


 
























"Biljetter säljas till alla platser
America Africa Australien
DOLLARS VEXLAS"




 

 

Denne gigant - Wilhelm Moberg - 1898 - 1973
 


 

tisdag 21 juli 2015

Lilla Silke och Blomman

En liten kortisblogg.



Jag måste bara berätta att vi har varit i Skåne och hämtat  Lilla Silke och Blomman.
Vi kom hem i natt och de små hönorna håller nu på att bli hemmastadda här. Självklart är de väldigt reserverade så här i början och håller sig inne i tryggheten i sitt nya lilla hem.
Jag körde några vändor med gräsklipparen och det färska gräset uppskattade de väldigt mycket.

Skivorna av de ekologiska vattenmelonerna plus annat smått och gott som de förra ägarna Gunilla och Robban skickade med, plus den ombonade kartongen som vi lagt dem i, gjorde att resan på 65 mil gick alldeles utmärkt.

Jag kommer att återkomma med bilder från vår minisemester. Idag är vi lite "dagen efter" och jag har 60 olästa mejl.
Det var i alla fall skönt att tidigt i morse kolla att de små liven hade det bra, göra min qigong, ta min Iscadorspruta och bada i IR-bastun. Tillbaka till rutinerna.

Det var så skönt att komma hem efter en helt underbar resa.
Stort tack till Gunilla och Robban för all genrositet. Vi hade det toppen!!!


Jättesöta Lilla Silke 1 år och fina Blomman 3 månader hemma i sitt nya hem.

måndag 6 juli 2015

Dalai Lama, snigeljakt och sommarlättja.

Så kom då det för sniglarna efterlängtade regnet. De har lugnt bidat sin tid och väntat på att få glida omkring på nytt. Visserligen är ju ursprunget söderifrån - huruvida de kommer från Iberiska halvön eller Frankrike är väl inte riktigt klarlagt - men de har ju blivit födda här och acklimatiserat sig fantastiskt bra.
Jag tror jag kortade livet på drygt 200 på förmiddagen, de hör inte hemma i min trädgård.
Men de flesta var magra och ämliga.
Jag var lite osäker om ämlig var gotländska, det sa man nämligen om mig då jag var liten. "Hon är allt lite mager och ämlig" (jag tror det var mest avundsjuka). Men det lär finnas i SAOL numera, så då duger det i min blogg också.

En annan inkräktare som jag jagade bort alldeles nyss var ett vackert rådjur. Det stod i trädgårdslandet och hade hittat mina få jordgubbsplantor som jag planterat i balkonglådor och ställt på lastpallar, för sniglarnas skull.  Den skyddande fiberduken - för skatornas skull - hade den fått loss.

Grusuppfarten som jag med möda fått ren från allt gräs har nu börjat grönska igen efter regnet. Det jobbet, tillsammans med all klippning med sekatören, sabbade min handled.
Tack och lov har man snälla vänner och av Birgitta B har jag fått ett stödjande handledsskydd, så nu kan jag skriva på datorn igen t ex.

Men för övrigt har jag varit rätt lat i värmen. Jag har debuterat med simturer i Mälaren på morgnarna. Vattnet blev äntligen badbart t o m för mig. Sen har jag legat i hammocken och läst.
Jag har bl. a läst Jan Guillous 1900-talssvit. Jag har ärligt talat inte läst så mycket av Guillou men tyckte de fyra böckerna var intressanta. Jag vet att han blivit anklagad för historieförfalskning, men det är ju romaner och inte historieböcker. Att få följa en familjs öden, med livslögner och svek men också glädjeämnen, är ju ett kärt tema.

Det kommer mig osökt in på vad jag framför allt har satt igång med.
I källaren har jag haft en kartong med mammas dagböcker. Hade tänkt kolla lite på dem sen "när jag blir pensionär". Men det har inte blivit av. Nu satt jag igång. De är från 1940 och framåt. Från pappas uppvaktningar under krigsåren - de gifte sig 1942 - och hur livet sen kom att gestalta sig.
Oh vad jag kommit mamma ännu mycket närmare. Så mycket kärlek och tacksamhat jag känner mot henne. Hon var otrolig. Det var inte många stunder i hammocken eller hängmattan för hennes del. Men hon kämpade på och blev i alla fall 94 år. Jag har bara kommit till 1962 och från den tiden har jag ju också många minnen. Det handlar mycket om mina hästar förstås.

Christer har lidit i värmen, men i onsdags var vi i Vidja hos sönerna och han kunde ligga inomhus och läsa. Där var det svalt och skönt för de har AC inne. Själv gick jag ute i trädgården i bikini och planterade tomater, paprika och rensade en del. Värmeälskare och soldyrkare som jag är. Och till min glädje kunde jag plocka 1 liter jordgubbar hos dom.

Nu måste jag ner och kolla ugnen. Jag har ett glutenfritt bröd i ugnen. Tänk att det skall vara så svårt att hitta något riktigt bra recept. Testar ett nytt idag, men det såg inget vidare ut. Det skall stå inne i tre timmar.
Så har jag  gjort en blomkålspizza som vi skall ha till lunch.
I stället för  pizzadeg med mjöl så river man bara blomkål och sätter till ett eller två ägg, lite salt och ev. ost. Ovanpå tar man vad man har som vanligt.

Egentligen borde jag städa också. Men vi har blivit specialister på att skjuta upp saker till morgondagen och se om vi får någon ork och inspiration.

Bildresultat för citat dalai lamaSå vill jag avsluta med att gratulera Dalai Lama på hans 80-årsdag idag. Det finns massor av citat att välja på som jag gillar. Jag tar bara ett i högen. Det passade framför allt till förra blogginlägget.