måndag 6 juli 2015

Dalai Lama, snigeljakt och sommarlättja.

Så kom då det för sniglarna efterlängtade regnet. De har lugnt bidat sin tid och väntat på att få glida omkring på nytt. Visserligen är ju ursprunget söderifrån - huruvida de kommer från Iberiska halvön eller Frankrike är väl inte riktigt klarlagt - men de har ju blivit födda här och acklimatiserat sig fantastiskt bra.
Jag tror jag kortade livet på drygt 200 på förmiddagen, de hör inte hemma i min trädgård.
Men de flesta var magra och ämliga.
Jag var lite osäker om ämlig var gotländska, det sa man nämligen om mig då jag var liten. "Hon är allt lite mager och ämlig" (jag tror det var mest avundsjuka). Men det lär finnas i SAOL numera, så då duger det i min blogg också.

En annan inkräktare som jag jagade bort alldeles nyss var ett vackert rådjur. Det stod i trädgårdslandet och hade hittat mina få jordgubbsplantor som jag planterat i balkonglådor och ställt på lastpallar, för sniglarnas skull.  Den skyddande fiberduken - för skatornas skull - hade den fått loss.

Grusuppfarten som jag med möda fått ren från allt gräs har nu börjat grönska igen efter regnet. Det jobbet, tillsammans med all klippning med sekatören, sabbade min handled.
Tack och lov har man snälla vänner och av Birgitta B har jag fått ett stödjande handledsskydd, så nu kan jag skriva på datorn igen t ex.

Men för övrigt har jag varit rätt lat i värmen. Jag har debuterat med simturer i Mälaren på morgnarna. Vattnet blev äntligen badbart t o m för mig. Sen har jag legat i hammocken och läst.
Jag har bl. a läst Jan Guillous 1900-talssvit. Jag har ärligt talat inte läst så mycket av Guillou men tyckte de fyra böckerna var intressanta. Jag vet att han blivit anklagad för historieförfalskning, men det är ju romaner och inte historieböcker. Att få följa en familjs öden, med livslögner och svek men också glädjeämnen, är ju ett kärt tema.

Det kommer mig osökt in på vad jag framför allt har satt igång med.
I källaren har jag haft en kartong med mammas dagböcker. Hade tänkt kolla lite på dem sen "när jag blir pensionär". Men det har inte blivit av. Nu satt jag igång. De är från 1940 och framåt. Från pappas uppvaktningar under krigsåren - de gifte sig 1942 - och hur livet sen kom att gestalta sig.
Oh vad jag kommit mamma ännu mycket närmare. Så mycket kärlek och tacksamhat jag känner mot henne. Hon var otrolig. Det var inte många stunder i hammocken eller hängmattan för hennes del. Men hon kämpade på och blev i alla fall 94 år. Jag har bara kommit till 1962 och från den tiden har jag ju också många minnen. Det handlar mycket om mina hästar förstås.

Christer har lidit i värmen, men i onsdags var vi i Vidja hos sönerna och han kunde ligga inomhus och läsa. Där var det svalt och skönt för de har AC inne. Själv gick jag ute i trädgården i bikini och planterade tomater, paprika och rensade en del. Värmeälskare och soldyrkare som jag är. Och till min glädje kunde jag plocka 1 liter jordgubbar hos dom.

Nu måste jag ner och kolla ugnen. Jag har ett glutenfritt bröd i ugnen. Tänk att det skall vara så svårt att hitta något riktigt bra recept. Testar ett nytt idag, men det såg inget vidare ut. Det skall stå inne i tre timmar.
Så har jag  gjort en blomkålspizza som vi skall ha till lunch.
I stället för  pizzadeg med mjöl så river man bara blomkål och sätter till ett eller två ägg, lite salt och ev. ost. Ovanpå tar man vad man har som vanligt.

Egentligen borde jag städa också. Men vi har blivit specialister på att skjuta upp saker till morgondagen och se om vi får någon ork och inspiration.

Bildresultat för citat dalai lamaSå vill jag avsluta med att gratulera Dalai Lama på hans 80-årsdag idag. Det finns massor av citat att välja på som jag gillar. Jag tar bara ett i högen. Det passade framför allt till förra blogginlägget.

3 kommentarer:

  1. Spännande att läsa. Vi tar som tur är inte en enda sån där läskig snigel vare sig hemma eller här på Singö. Nu regnar det riktig rejält! Tusen tack för Dalai Lamas ord. PRECIS vad jag behöver här med syster- och kusinfamiljen tätt inpå. Vi har bitvis olika värderingar och jag går och förväntar mig liiiite stöttning med tanke på Calle sjukdom. I stället har t.ex. P. SLUTAT hämta vår DN i brevlådan vid den tidiga hundpromenaden och/eller när han MÅNGA gånger per dag åker BIL förbi lådan. Tack!! Kram

    SvaraRadera
  2. Hej Solweig! Jag skulle vilja komma i kontakt med dig. Har lite frågor då jag precis själv har fått reda på att jag har cancer. Har du någon mailadress?
    Mvh Catherine

    SvaraRadera
  3. Catherine, du kan skriva till Solweig.wessman@hotmail.com så får jag även din adress.
    Vi behöver stötta varann. Kram!

    SvaraRadera