tisdag 28 juli 2015

Rapport från gården + några bilder från Skåne

Mina nya fina hönor, Lilla Silke och Blomman börjar acklimatisera sig. Silke har hittills värpt fyra ägg, pyttesmå, men så är hon också en väldigt liten höna. Hon har dock inte hittat in i redet än, utan värper på golvet i hörnet.
Och inte sitter de och sover på den "rätta" sovpinnen med gödselskiva under, utan på pinnen framför redet. Så det blir till att leta i halmen när man gör rent.
De har bara fått vara i den inre hagen med nättak över, eftersom de fortfarande är så skygga. Grannens katt är väldigt intresserad och jag vill inte att de skall stressas. Men även om det inte är någon stor hage, så är det nytt för dem och mycket att undersökas.

Och inte kommer de emot mig när jag kommer med mat. Nej de springer iväg som yra höns, de små liven. Förstår de inte att jag bara vill dem väl??
Tålamod, tålamod. Det blir väl så när man rycks upp från sin trygga hemvanda miljö där man gått i en stor flock med vakande tupp. Men de kommer att förstå så småningom att jag är den nya tuppen! De är bara lite ovana med gotländskan, har ju bara hört skånska tidigare.

När vi var i Skåne hade sniglarna bråda dagar här hemma. Då fick de ostört smaska i sig allt de hann.
Pumporna var helt avskalade, återstod en tunn pinne, de flesta tagetesar lika så. Dahliorna halvt uppätna, liksom bönorna. Spenat, mangold, broccoli, sallat, rödbetor var ordentlig tilltufsade.

Så jag fick skynda mig att skörda. Har ätit den första squashen och i går blev det spenatsoppa på egen spenat, lite mangold och en bit broccoliblad och ägg från hönskompisarna i Skåne.
Broccoli skivades, förvälldes och lades i frysen. Bladen mixar jag till gröna drinken.
Små gurkor äter vi varje dag, men den exklusiva växthusgurkan (41 kr för fyra frön, varav bara ett grodde) har inte ens fått blommor än.
Till frukostgröten i morse plockade jag krusbär, något smultron, svarta och röda vinbär och hallon. Tyvärr har de gula hallonen tagit över så det knappt finns några röda kvar. Jag har för mig att de röda innehåller mera näringsämnen än de gula. Någon som vet?

Så till sist några bilder från södra Skåne.




Här bondar jag med Lilla Silke. Jag föll för henne direkt förstås.

 
 


Silke med kompisar

Några bilder från charmiga Ystad.
Nej vi träffade inte Wallander, men staden kryllade av turister.




 
Rosengården i hjärtat av Klosterträdgården, en ljuvlig oas.
I mitten står en brunn formgiven av Camilla Bergman
Pilgrändshuset (om jag minns rätt). Nordens äldsta korsvirikeshus från 1480.
 

Till sist Anderslövs Gästgivaregård där vi åt lunch.
Även här historisk mark. Krogen har anor från 1500-talet. Denna byggnad är från 1812.


Vi åt förstås inte upp all färsk potatis vi fick på tallriken och berättade för den trevliga servitrisen att vi hade hönor som vi skulle frakta 65 mil. Skulle vi möjligen kunna få en "doggie bag" till dem att ha under resan? Inga problem. Hon tyckte det lät jättekul och fantastiskt att man åkte från Stockholm till Skåne för att skaffa höns.
Men som ni nu vet - det var ju inte vilka hönor som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar