tisdag 31 mars 2015

Kryssa lugnt

Efter att nu sovit nästan 13 timmar börjar jag känna mig rätt normal.
Jag var på en rehabkryssning för cancerpatienter på Cinderella, tor. Åland (fast vi var förstås aldrig iland).
Det var Cancerhjälpen som arrangerade det hela, 13 personer sammanlagt, mycket trevligt. Fia Hobbs höll jättebra föredrag och hade små övningar med oss, maten var kanon, oj vad jag åt, och vi pratade och pratade.
Men sen var det det där med sömnen. Vi la oss tidigt, vi tre som satt i den tysta baren där man kunde prata, och drack varmt citronvatten à 5 kr - helt nytt för bartendern (?).
Men det gick ju inte att vara sig somna eller sova. Dimman var tät och mjölkvit och båten signalerade sin  närvaro varannan minut och det gungade rejält den sträcka vi var utomskärs.
Dessutom fick jag sms mitt i natten "Välkommen till Finland" då jag precis slumrat till. Och klockorna visade olika tider, så att i stället för att ligga kvar till klockan 7, steg jag upp klockan 5 (dvs, min biologiska svenska vintertid).
Kände mig precis så groggy som man skall vara på en finlandsbåt.

Men som sagt, samvaron och arrangemanget uppvägde med råge obehaget.
När jag åkte dit skjutsade Henrik mig, eftersom han ändå var hos oss och sen skulle hem till sitt.
Men jag hade tackat nej till  hämtning som Christer erbjöd.  Varför skulle han sitta i köer måndag eftermiddag och köra in till stan? Det är ju så nära till Slussen, tänkte jag.
Vad jag då inte visste var att det ösregnade, men jag började gå och hittade aldrig någon buss till tunnelbanan. Det var lååångt och blött för en stackars trött kropp.
Desto skönare när jag väl kommit hem förstås.

Så småningom skall jag göra en längre resa, men det kommer jag att berätta om senare.

I kväll är det terminsavslutning på Cirkeldansen i kyrkan - då måste det väl vara riktig vår och snart sommar?

fredag 27 mars 2015

Älvsjö kan vara värt en mässa

Så, nu är momsdeklarationen inskickad. Så skönt att inte ha det hängande över sig. Inget strul med datorn eller inloggning. Underbart när det flyter på.
Den vanliga deklarationen får vänta lite. Det brådskar ju inte.

I går var jag på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Massor av folk och köer till allt, så det blev inte så många inköp.
Men jag träffade flera gamla vänner, t ex flera f d arbetskamrater från DN. Alltid kul.
T ex var jag och lyssnade på Ronny Ambjörnsons föredrag där han berättade om sin senaste bok "Den hemliga trädgården", mycket intressant om historiska trädgårdar, filosofiskt resonemang och hur trädgården faktiskt har en helande läkande kraft. Och det vet ju vi alla trädgårdsnördar. Det skall bli intressant att så småningom läsa Ronnys bok. Men det roliga var att han inte i första hand kom ihåg mig från DN, utan från Burgsvik och pappas affär. Positiva minnen sitter kvar längre.

Jag tog några bilder från mässan, men det var svårt pga. att det hela tiden kom folk och skymde. Det gällde att snabbt skjuta av.

Trivsamt porlande med denna installation.
 
Orkidéer

Ett bokträd. Vad man kan göra med sina gamla böcker?? Nja, inte för mig.

SPAlkong med NJUTsikt ,
kallar man denna balkong. En plats som skall ge en känsla av lyx och njutning. Mera i min smak.

En annan trivsam balkong med indiskt tema.


På söndag skall jag på en dygnslång Rehabkryssning på Östersjön (Cinderella) för cancersjuka. Det blir förutom god mat och härliga samtal, föreläsning, qigong, meditation mm. Det skall bli roligt. Även om jag bävar lite för den tidiga timmen måndag morgon - vi har ju då gått över till sommartid och jag som älskar mina sovmorgnar.

Glöm inte Earth Hour på lördag kväll kl 20.30 - 21.30. Då myser vi vid levande ljus.

onsdag 25 mars 2015

Våffeldagen


Marie bebådelsedag eller Våffeldagen idag.
Vad gör då en som vill undvika gluten? Ja man googlar naturligtvis. Det fanns många bra recept på nätet.
Det här testade jag och tyckte det blev bra. Jag åt dem som entré med lite yoghurt, röd kaviar och hackad lök. Christer ville ha lite sötare ovanpå.

Försök få tag på ekologiska ingredienser. Jag hade allt i min lilla butik och i skafferiet. Det var därför jag fastnade för detta recept.

Glutenfria våfflor
Ca 8 våfflor:
3 ägg
2 dl fet kokosmjölk, bara det översta krämiga lagret
1 dl vatten
1 1/2 dl bovetemjöl
1 1/2 tsk fiberhusk, dvs psylliumfröskal
0,75 dl kokosolja, dvs smält kokosfett
2 tsk bakpulver
1 krm örtsalt eller himalayasalt och en aning av Biofoods buljongpulver.
ev. 1 msk valfritt nötsmör, t.ex mandelsmör.


Gör så här: Vispa ägg, kokosmjölk, vatten och nötsmör till en jämn smet. Smält kokosoljan i en kastrull på låg värme och blanda ner i smeten. Blanda sedan dom torra ingredienserna i en skål och vispa ner det med kokosmjölken och äggsmeten. Låt smeten stå i 5-10 minuter. Smeten ska vara tjock och krämig. Hetta upp våffeljärnet och smörj med kokosolja (jag smorde med vanligt smör). Bred ut smeten i järnet. Återigen, smeten ska vara tjock. Grädda dom gyllenbruna.
Fri från: Gluten, socker, mejeriprodukter och kan enkelt göras nötfri genom att skippa nötsmöret.
 
I morgon blir det förmodligen besök på Trädgårdsmässan i Älvsjö.

 

fredag 20 mars 2015

Vårdagjämning

Precis när jag var klar med förberedelserna till lunch (får i kål med fint gotländskt lamm) och skulle ut och gå, kom regnet. Ett blött snöblandat regn. Nej, blöt vill jag inte bli, så då fick jag en stund över för att skriva ett blogginlägg. Jag förstår att ni saknat mig...
Men dessa vackra vårdagar som vi haft, vill man inte sitta inne vid datorn, dessutom har jag inte haft så mycket nytt att berätta. Dvs. dagarna har varit fyllda men det vanliga.
 
Vi har släppt in vårljuset och nästan hunnit runt och putsat alla fönster. Både vi och krukväxterna mår så bra av det. Tomat-, paprika-, broccoli-, purjolök- och aubergineplantor har kommit upp och det börjar bli fullt i köksfönstret. Ännu är det för tidigt att sätta in allt i mitt kallväxthus. Även om jag har frostvakt, räcker det inte.
Men citronkrukan, fikonkrukan, kaphyacinten, Afrikas lilja, någon pelargon (med bubbelplast) plus något mer som jag glömt, har fått komma ut dit och verkar trivas. Olivträdet, som skall stå på terrassen, är för otympligt att bära fram och tillbaka så det lever en tynande tillvaro i källaren.
 
Jag har t o m. oljat in golvet på balkongen. Terrassen får vänta - om det nu blir av. Vi jobbar inte ihjäl oss precis. Försöker undvika alla "måsten".
 
Jag har fått leveranser av mina fina ekologiska varor och haft rätt mycket socialt umgänge med mina kära vänner och kunder.
 
På vårdcentralen fick jag provsvar att både kolesterol och TSH (sköldkörtelprov) var för högt. Jag vägrar förstås att äta statiner men Levaxindosen måste förmodligen höjas. Det finns alternativa mediciner som lär vara lättare för kroppen att ta upp, men tyvärr inget VC känner till eller skriver ut.
 
Cirkeldansen i kyrkan i tisdags var som vanligt mycket trevligt. Lagom med motion, meditation och trevliga samtal.
 
Vi missade tyvärr det fantastiska skådespelet med norrsken som syntes vida omkring. Jag skymtade en aning sent i onsdags och försökte ta in energierna.
Och dagens solförmörkelse kunde vi ana genom molnen.
Det känns så stort med alla dessa kosmiska krafter. Hur små vi är men ändå en del av det hela.
 
Eftersom det är Vårdagjämning idag vill jag avsluta med några bilder från min trädgård, som jag tog för några dagar sedan.
Nu vänder det - släpp taget om det gamla och bjud in det nya!
 

Mina älskade klosterliljor, snöklockor, som kommer från min barndoms trädgård på Gotland.
och vintergäck förstås. De lyser gult på många platser i trädgården nu. 


Blåsippor som vandrat ut i gruset med hjälp av myror förmodligen.


Samma sak med julrosen som också självsått sig ut i gruset från rabatten. Tack Jenny som upptäckte den.


onsdag 11 mars 2015

Vernissage, nya varor, Iscador och Blåmes.

Känner ni att saven stiger och livsandarna börjar återkomma?
Det spelar ingen roll hur många vårar jag har upplevt, jag blir aldrig blasé. Varje vår förundras och gläds vi över varje liten knopp som sticker upp ur myllan eller som sväller på träden, eller hur? Livets cykel och under.

I går kväll var jag på en fantastisk utställning. Maluni Martina Lundin hade vernissage i sitt showroom på Radisson Blue Waterfront. Jag är alldeles tagen av hennes alster. De innehåller så mycket energi och kraft, är så autentiska och äkta. Man ser att de är skapade utifrån hjärtat. allt med en helt ny hemlig teknik med metaller och pigment målade i tre lager på glas. Magnifikt!

Jag försöker ju numera bara göra sånt som ger mig energi - okej det är inte alltid lätt - jag håller på att lära mig att välja bort och tacka nej. Men att träffa Maluni, njuta av hennes underbara tavlor, prata med den kloka, insiktsfulla och härliga Ming Niku gav mig en hel del energi. Tack ni underbara tjejer!

Jag försökte ta några bilder av Malunis skapelser, men de skall upplevas. Det är svårt med färger och djup. Men ni får i alla fall några smakprov.
"The smallest light shatters the darkest night"

"Mother's heart"

"Daughter's love"

"Awakening!"

"Let there be Light!"

"Transparence"

"Meduza"

Dagen har för övrigt gått till att ta hand om ny leverans från Biofood, skicka ut brev till dig som står på listan. Om du saknar den bifogade prislistan, får du höra av dig. Min dator har haft en tuff dag idag.

Så har jag räfsat i hönsgården. Sara är inte pigg, hon har börjat halta, så hon krafsar inte så mycket längre. Det känns skönt att få rent där. Måhända det kan spira något litet grässtrå?

Dessutom har vi varit och handlar på Kvantum och Apoteket. Äntligen har jag fått min Iscador.
Det har varit slut i ett par månader, åtminstone i min styrka. Nu fick jag ett nytt recept från snälla doktor Ilga på Santa Monica. Nu är jag nyinjicerad.

Jag avslutar med en bild från blåmesen som i år vann vid husvisningen av den ena holken.


onsdag 4 mars 2015

Besök på Radiumhemmet och Biofood

Vad GÖR du egentligen??
Det var läkarens kommentar när jag berättade att jag mår och känner mig bra. Härligt eller hur?
Nja, det är ju knappast sjukvårdens förtjänst. Med cellgifter i kroppen som planerades i somras och som jag tackade nej till, hade jag definitivt inte mått så bra. Om ens detta besök skulle ha kunnat äga rum? Prognosen var ju dyster.
Men att försöka förklara är ingen idé. Det måste vara frusterande för en läkare som kanske skulle vilja tipsa sina patienter om alternativa  behandlingsmetoder, men inte får göra det pga. risken att mista sin läkarlegitimation. Rent privat skulle hon kanske vilja veta, hon har i alla fall läst min bok hur jag tacklade förra cancerresan. Och jag sår mina frön för större nyfikenhet. Så småningom kanske de båda världarna möts?

I går kväll var jag på ett föredrag hos Biofood. Four Sigma presenterade sina drycker baserade på de medicinska svamparna Chaga, Reishi och Shiitake. De var ju inga nyheter för mig. Jag intar dessa mirakelsvampar varje dag i min gröna drink. Det är små behändiga pulverpåsar som man blandar i kall eller varm vätska. De är goda och innehåller en massa nyttiga vitaminer, mineraler och spårämnen.
Jag kan inte låta bli att klistra in lite info från Norge - i Sverige får vi ju inte tala om "krefthemmende"  medel, om det inte gäller cellgifter.

"Chaga er en sopp med en kaffelignende smak. Den er et adaptogen som virker immunregulerende, krefthemmende, svulsthemmende, genbeskyttende, generelt styrkende (tonikum), blodrensende, blodsukkersenkende, smertestillende, magestyrkende, leverstyrkende, betennelseshemmende, bakteriehemmende og virushemmende. Soppen utgjør den kraftigste naturlige antioksidanten som er kjent. Av alle medisinske sopper har chaga trolig det største mangfoldet av medisinske egenskaper."
 
Vi fick även smaka en stärkande chokladdryck, Xoco, som innehåller dessa svampar. Den värmde gott denna regn- och ruskkväll och var jättegod. Den är dessutom, supernyttig och sägs vara uppiggande. Jag kommer självklart att köpa in den i mitt sortiment.
Kvällen gick i chokladens tecken och de här dryckerna är ett underbart substitut om chokladsuget sätter in alltför hårt eller om man vill ge sina barn något annat än sockerstinna onyttiga O'Boy t ex.

Jag har nu även köpt saltstenslampor. De skall hjälpa till att rena luften från skadliga positiva joner i luften och lampan absorberar skadlig strålning från från tv, datorer, mikrovågsugn etc.
Så nu kan man sitta vid datorn med gott samvete och dessutom är skenet från den underbart vackert.
Så bloggande fortsätter.